EU

Република Македонија Ерга Омнес

Република Македонија Ерга Омнес

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД), во контекст на новонастаната загрижувачка ситуација во татковината предизвикана од крајно несериозното, не-државничко и деградирачко делување на претставниците на двете најголеми политички партии на Македонците во Република Македонија, по повод исходот од средбите во Њу Јорк и Брисел, и продолжување на преговорите на името, го изјавува следново Соопштение за јавност Со последниот предлог за промена на…

EU Council Makes Changes to Website After Macedonians Mobilize

Last Thursday, UMD, joined by Macedonians living in the European Union, and our friends in the European Parliament, wrote to the EU Council with a strong reaction over the use of “Language of the former” to describe the Macedonian language on their website for the Sofia Declaration. The official language of the Republic of Macedonia- officially recognized at the United…

UMD Attends POINT Conference in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

UMD Attends POINT Conference in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

UMD Macedonia Director Veronika Tomova joined over 200 participants to discuss accountability, transparency, technology and activism at the POINT Conference on Political Accountability and New Technologies in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, on May 17-19, 2018. As a platform for exchange of opinions and good practices, an incubator for new ideas, projects and strategies, as well as a place where potentially…

ОМД: “Четвртиот Илинден” ќе биде денот кога Македонија ќе се повлече од т. н. преговори за името

ОМД: “Четвртиот Илинден” ќе биде денот кога Македонија ќе се повлече од т. н. преговори за името

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) категорично го отфрла обидот на Зоран Заев да се промени Уставот и да се наметне “ново име” врз Македонија и македонскиот народ. Четвртиот Илинден ќе се случи кога вистински државник ќе се роди во Македонија и ќе ја повлече земјата од смешните „преговори“ за македонското име и идентитет под покровителство на Обединетите Нации. “Ние имаме име…

UMD: “Fourth Ilinden” Will Be the Day Macedonia Withdraws from the So-called UN Name Negotiations

UMD: “Fourth Ilinden” Will Be the Day Macedonia Withdraws from the So-called UN Name Negotiations

The United Macedonian Diaspora (UMD) categorically rejects Zoran Zaev’s attempts to change Macedonia’s Constitution and impose a “new name” on Macedonia and the Macedonian people. The “fourth Ilinden” will take place when a true statesman is born in Macedonia who will withdraw the country from the ridiculous United Nations-led “negotiations” over Macedonia’s name and identity. “We currently have a name…

UMD Appeal for the Upcoming EU Western Balkans Summit in Sofia

UMD Appeal for the Upcoming EU Western Balkans Summit in Sofia

On the occasion of the upcoming EU Summit of the Western Balkan countries in Sofia, Republic of Bulgaria, scheduled for May 17, 2018, the United Macedonian Diaspora (UMD), despite the messages channeled through 40 peaceful and democratic gatherings with the turnout of over 150,000 Macedonians worldwide through the global movement We Are Macedonia, appeals to government entities to refrain from…

АПЕЛ НА ОМД ЗА ПРЕДСТОЈНИОТ САМИТ НА ЗАПАДЕН БАЛКАН ВО СОФИЈА

АПЕЛ НА ОМД ЗА ПРЕДСТОЈНИОТ САМИТ НА ЗАПАДЕН БАЛКАН ВО СОФИЈА

По повод предстојниот Самит на земјите од Западен Балкан во Софија, Република Бугарија, закажан за 17ти Мај 2018 година, Обединета Македонска Дијаспора (ОМД), и покрај пораките канализирани преку 40 мирни и демократски собири со излезност од над 150.000 Македонци ширум светот преку глобалното движење Ние Сме Македонија, апелира до владините субјекти да се воздржат од преговорите за промена на името,…

ANNOUNCING FINAL 10 of UMD MACEDONIAN DIASPORA 40 UNDER 40 LIST

THE UNITED MACEDONIAN DIASPORA (UMD) IS PROUD TO ANNOUNCE THE FOURTH ANNUAL MACEDONIAN DIASPORA’S 40 UNDER 40 LIST. For the fourth year in a row, UMD is congratulating and recognizing forty Macedonian leaders that have excelled in their respective fields, endorsing them as role models for our community’s heritage and cultural values. The fourth annual 40 Under 40 List is…

ОМД: ЕУ интеграција единствено под услов на уставно име и национален идентитет

ОМД: ЕУ интеграција единствено под услов на уставно име и национален идентитет

По повод извештајот на Европската Комисија за напредокот на Македонија во 2017 година, како и политичката ситуација во татковината, ОМД како водачка организација на Македонците во светот го изјавува следново Соопштение за Јавност Овогодишниот извештај на Европската Комисија, во аспект на пристапот, препораките и оценките, е всушност продолжение на досегашната пракса, почнувајќи со првиот извештај во далечната 2009 година кога…

Анкета на ОМД: Повеќе од 90% од Македонците се против промена на името

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) во периодот 12-22 Март 2018, со цел да го сознае мислењето на Македонскиот народ, спроведе научна анкета со 10 прашања кои задираат во суверенитетот и унитарноста на Република Македонија. Причината за оваа анкета беше во отсуство на транспарентност на Владата на Република Македонија, како и инклузивност на Македонскиот Народ во креирањето на иднината на државата, преку…

UMD Poll: Over 90% Macedonians are Against a Name Change

Over 90% of Macedonians are in favor of preserving the name, identity, language and call for a census right away. In order to understand the opinions of the Macedonian people, the United Macedonian Diaspora (UMD) conducted a scientific poll of 10 questions between March 12-22, 2018, concerning the sovereignty and unitary character of Macedonia. 1,429 participants took part in the…

United Macedonian Diaspora (UMD) Appoints First Macedonia Director

United Macedonian Diaspora (UMD) Appoints First Macedonia Director

The United Macedonian Diaspora (UMD) has named Veronika Tomova as the first Macedonia Director. UMD Macedonia, the global non-profit, non-partisan advocacy organization’s second post following Washington, D.C., will be based in Skopje, Macedonia, and will focus on six countries – Albania, Bulgaria, Greece, Kosovo, Macedonia, and Serbia. It was made possible through the generosity of our donors. “UMD’s decision to…