Culture

ENROLLMENT FOR BIRTHRIGHT MACEDONIA 2018 IS NOW OPEN

ENROLLMENT FOR BIRTHRIGHT MACEDONIA 2018 IS NOW OPEN

Birthright Macedonia – a joint partnership of the United Macedonian Diaspora and the Skopje-based Macedonian Center for International Cooperation is now accepting applications for the 2018 Summer Session in Macedonia! The Summer Session begins June 29 and concludes July 20, 2018. Click HERE for full information and to apply online. Enrollment is limited and acceptance will be on a first-come…

UMD London Formed; Ilija Vlcevski Appointed As Representative

UMD London Formed; Ilija Vlcevski Appointed As Representative

The United Macedonian Diaspora (UMD) is proud to announce its expansion to the United Kingdom with the appointment of Ilija Vlcevski as UMD’s new representative in the United Kingdom, based out of London. Vlcevski will particularly focus on the young generations of Macedonians in the UK and harness their potential to create a positive impact for the community and for…

UMD Honors Outgoing Macedonian Consul General to Detroit

UMD Honors Outgoing Macedonian Consul General to Detroit

On Tuesday, November 28, 2017, the United Macedonian Diaspora (UMD) was proud to present Elena Zarkovska, Consul General of the Republic of Macedonia in Detroit, Michigan with a plaque of appreciation for her outstanding service and dedication to the Macedonian communities in Michigan and Ohio. Zarkoska, who is coming to the end of her four year term, used the occasion…

Средба на ОМД со Министерот Димитров во Вашингтон

Средба на ОМД со Министерот Димитров во Вашингтон

Денес, 27ми ноември 2017 година во Амбасадата на Република Македонија во Вашингтон, Обединета Македонска Дијаспора (ОМД) оствари едночасовна средба со Министерот за Надворешни Работи на Македонија, Никола Димитров – негова прва средба за време на неговата тридневна посета во Вашингтон. На средбата беа разменети ставови и мислења околу моменталната ситуација во татковината, како и по важни прашања за националните стратешки…

Само Обединети Можеме, Дали Сте и Вие со Нас?

Само Обединети Можеме, Дали Сте и Вие со Нас?

Почитувани членови и пријатели на ОМД, почитувани наши сонародници Македонци и пријатели на Македонија, ОМД го започна проектот 10$ за 10К, проект кој е многу значаен за нашата организација, а со тоа и за гласот на Македонците од дијаспората, но и во матичната Македонија. https://www.crowdrise.com/o/en/campaign/umd10from10kmacedonia/macedonia Ви се обраќаме Вам, нашите сонародници и пријатели со апел за симболична донација од 10…

ОМД изразува загриженoст за влошеното здравје на борецот за човекови права на Македонците, Едмонд Темелко

ОМД изразува загриженoст за влошеното здравје на борецот за човекови права на Македонците, Едмонд Темелко

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) е сериозно вознемирена од веста за влошеното здравје на Едмонд Темелко, градоначалник на Пустец, Албанија, кој во 2010 година ја доби Наградата за човекови права на ОМД и инсистира СЈО веднаш да побара отпуштање од притвор. ОМД му испраќа најискрени желби за брзо оздравување на Темелко и му посакува цврта верба и истрајност во голготата што…

UMD Concerned about Ailing Health of Macedonian Human Rights Advocate

UMD Concerned about Ailing Health of Macedonian Human Rights Advocate

The United Macedonian Diaspora (UMD) is greatly distressed by the news of the ailing health of 2010 UMD Human Rights Award recipient Edmond Temelko, Mayor of Pustec, Albania and calls on the Special Prosecutor’s Office to end his police detention. UMD sends its thoughts and well wishes to Temelko for a speedy recovery and wish him faith and perseverance. We…

Повик за Македонско Национално Единство

Повик за Македонско Национално Единство

Почитувани Македонци, Ова се историски моменти од нашето опстојување. Секојдневно сме сведоци на надворешни, a најразочарувачко и внатрешни обиди за уништување на вековниот македонски идентитет. Самобитноста ни е загрозена од тие кои што се задолжени од народот за одбрана на Македонија и нејзиниот национален интерес. Прво, Владата на Република Македонија и Парламентарниот состав, а со последниот акт и од Синодот…

18 Macedonian Must-Haves this Holiday Season

18 Macedonian Must-Haves this Holiday Season

With the Holiday season fast approaching, we here at the United Macedonian Diaspora decided we would give our first gift to you, our members and supporters. We all know how stressful shopping for others can be, and decided the best gift we could give you was an attempt to ease your burden. To do so, we have come up with…

Реакција на ОМД за статијата “Моне за почетници” на Дојче Веле

Реакција на ОМД за статијата “Моне за почетници” на Дојче Веле

Почитувани, По повод вашата статија “Моне за почетници,” каде ОМД од страна на вашиот новинар Љупчо Поповски е оквалификувана како патриотско националистичка, во интерес на јавноста во Македонија и во дијаспората, согласно европските вредности на објективно информирање, Ве молиме да ја објавите во целост следнава реакција. Во своето 13 годишно постоење, ОМД согласно својата програмска определба и мисија секогаш стоела…

Грчкиот МНР го Блокираше Претседателот на ОМД на Твитер

Грчкиот МНР го Блокираше Претседателот на ОМД на Твитер

Грчкиот МНР го Блокираше Претседателот на ОМД на Твитер Историски, Грција како основоположник на демократијата можела да се пофали со епитетот на бранител на човековите права и слободи. За жал, ваквата историја денес не е ништо повеќе од само историја и нема никакви сличности со реалноста во современа Грција. Утрово, министерот за надворешни работи на Грција, Никос Коцијас, без никаков…

Greek Foreign Minister Blocks UMD President

Greek Foreign Minister Blocks UMD President

Greece, at one point in its history, was the founder of democracy and could boast itself to be the champion of human enlightenment and freedom. Unfortunately, that history is just that, history, and bears no resemblance to the reality of contemporary Greece. Earlier today, the Greek Foreign Minister, Nikos Kotzias, blocked UMD President, Metodija A. Koloski, on Twitter, without any…