Culture

ОМД jа поздрави посетата на Пустец на Заев и Рама

ОМД jа поздрави посетата на Пустец на Заев и Рама

Обединетата македонска дијаспора (ОМД), како најголема организација за Македонците во светот, ја поздрави посетата на премиерите на Македонија и Албанија, Зоран Заев и Еди Рама, изминатиот викенд во Пустец – главниот град на македонското малцинство во Албанија. ОМД побара слични посети на премиерот Заев во Бугарија, Грција, и Косово заедно со неговите колеги Борисов, Ципрас, и Харадинај. Викендов, по меѓувладината…

U.S. Ambassador to NATO Hutchison: I Do Support Macedonia

U.S. Ambassador to NATO Hutchison: I Do Support Macedonia

On October 12, 2017, at the Washington Post, UMD President Metodija A. Koloski, via a Twitter-submitted question, asked the new U.S. Ambassador to NATO, Ambassador Kay Bailey Hutchison if she would be an advocate on Macedonia becoming NATO’s 30th member. Here was her response: Ignatius: I know there’s a mission that’s heading out to Turkey next week from the State…

Eleven Macedonian Scholars Write to President Trump

Eleven Macedonian Scholars Write to President Trump

UMD’s positions on Macedonia’s right to its name can be found by clicking HERE. Date: 11 December 2017 Attn: His Excellency Donald Trump President of the United States The White House 1600 Pennsylvania Avenue NW Washington, DC 20500 Your Excellency, We call on you as Macedonians and scholars, as people who are concerned for their home country, the Republic of…

UMD Releases Report on the State of Macedonia’s Digital Diplomacy

UMD Releases Report on the State of Macedonia’s Digital Diplomacy

The United Macedonian Diaspora (UMD) is pleased to release a report on the “State of Macedonian Digital Diplomacy Compared to the Rest of the Western Balkans, Greece, Estonia, and the V-4,” authored by UMD International Policy and Diplomacy Fellow Austin Doehler. Click HERE to download the full report. From October-December 2017, Doehler researched and compiled a report on the current…

ОМД објави извештај за состојбата на дигиталната дипломатија во Македонија

ОМД објави извештај за состојбата на дигиталната дипломатија во Македонија

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) со задоволство го претставува својот извештај за „Состојбата на македонската дипломатија во споредба со остатокот од Западниот Балкан, Грција, Естонија и земјите од Вишеградската четворка“ во авторство на стажистот на ОМД за меѓународна политика и дипломатија, Остин Долер. Кликнете ОВДЕ за да го симнете целосниот извештај. Помеѓу октомври и декември 2017, Долер истражуваше и подготви извештај…

UMD 2017 International Policy and Diplomacy Fellowship Program Ends

UMD 2017 International Policy and Diplomacy Fellowship Program Ends

This past Thursday, December 7th, UMD said farewell to their latest set of interns for the year. Overall, UMD welcomed 14 interns—3 over the spring semester, 8 over the summer, and 3 during the fall. Over the course of their time here, the interns published reports, drafted press releases, attended events, acted as liaisons between UMD and governmental and non-governmental…

ENROLLMENT FOR BIRTHRIGHT MACEDONIA 2018 IS NOW OPEN

ENROLLMENT FOR BIRTHRIGHT MACEDONIA 2018 IS NOW OPEN

Birthright Macedonia – a joint partnership of the United Macedonian Diaspora and the Skopje-based Macedonian Center for International Cooperation is now accepting applications for the 2018 Summer Session in Macedonia! The Summer Session begins June 29 and concludes July 20, 2018. Click HERE for full information and to apply online. Enrollment is limited and acceptance will be on a first-come…

UMD London Formed; Ilija Vlcevski Appointed As Representative

UMD London Formed; Ilija Vlcevski Appointed As Representative

The United Macedonian Diaspora (UMD) is proud to announce its expansion to the United Kingdom with the appointment of Ilija Vlcevski as UMD’s new representative in the United Kingdom, based out of London. Vlcevski will particularly focus on the young generations of Macedonians in the UK and harness their potential to create a positive impact for the community and for…

UMD Honors Outgoing Macedonian Consul General to Detroit

UMD Honors Outgoing Macedonian Consul General to Detroit

On Tuesday, November 28, 2017, the United Macedonian Diaspora (UMD) was proud to present Elena Zarkovska, Consul General of the Republic of Macedonia in Detroit, Michigan with a plaque of appreciation for her outstanding service and dedication to the Macedonian communities in Michigan and Ohio. Zarkoska, who is coming to the end of her four year term, used the occasion…

Средба на ОМД со Министерот Димитров во Вашингтон

Средба на ОМД со Министерот Димитров во Вашингтон

Денес, 27ми ноември 2017 година во Амбасадата на Република Македонија во Вашингтон, Обединета Македонска Дијаспора (ОМД) оствари едночасовна средба со Министерот за Надворешни Работи на Македонија, Никола Димитров – негова прва средба за време на неговата тридневна посета во Вашингтон. На средбата беа разменети ставови и мислења околу моменталната ситуација во татковината, како и по важни прашања за националните стратешки…

Само Обединети Можеме, Дали Сте и Вие со Нас?

Само Обединети Можеме, Дали Сте и Вие со Нас?

Почитувани членови и пријатели на ОМД, почитувани наши сонародници Македонци и пријатели на Македонија, ОМД го започна проектот 10$ за 10К, проект кој е многу значаен за нашата организација, а со тоа и за гласот на Македонците од дијаспората, но и во матичната Македонија. https://www.crowdrise.com/o/en/campaign/umd10from10kmacedonia/macedonia Ви се обраќаме Вам, нашите сонародници и пријатели со апел за симболична донација од 10…

ОМД изразува загриженoст за влошеното здравје на борецот за човекови права на Македонците, Едмонд Темелко

ОМД изразува загриженoст за влошеното здравје на борецот за човекови права на Македонците, Едмонд Темелко

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) е сериозно вознемирена од веста за влошеното здравје на Едмонд Темелко, градоначалник на Пустец, Албанија, кој во 2010 година ја доби Наградата за човекови права на ОМД и инсистира СЈО веднаш да побара отпуштање од притвор. ОМД му испраќа најискрени желби за брзо оздравување на Темелко и му посакува цврта верба и истрајност во голготата што…