Culture

Настаните во Тимјаник се производ на системот во кој образовните, инклузивни и анти-дискриминирачки програми изостанаа од државните приоритети

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) со внимание ги следеше настаните во Република Македонија предизвикани со иницијативата на Министерството за Труд и Социјална Политика (МТCP) за изградба на центар за деца со посебни потреби, која што иницијатива наиде на отпор од мештаните на село Тимјаник, наеселено место каде центарот е предвиден. Мештаните на Тимјаник, пружија отпор кон иницијативата, со став дека Тимјаник…

UMD Mourns Passing of Ohio State Legend and Macedonian Immigrant Pandel Savic

UMD Mourns Passing of Ohio State Legend and Macedonian Immigrant Pandel Savic

With great sadness, the United Macedonian Diaspora (UMD) mourns the passing of Ohio State legend Pandel Savic, at the age of 92. UMD expresses its deepest condolences to the entire family. “Mr. Savic lived a truly remarkable life, which speaks volumes to the power of the American Dream – we, Macedonian-Americans, look up to him as a role model,” said…

UMD Macedonia Director Recognized as Young Global Changer at the G20 Global Solutions Summit in Berlin

UMD Macedonia Director Recognized as Young Global Changer at the G20 Global Solutions Summit in Berlin

UMD’s Macedonia Director Veronika Tomova was recognized as one of the Young Global Changers – the next generation of global problem solvers – at the Global Solutions Summit held in Berlin, Germany on May 28-29, 2018. Tomova was the only representative from the Republic of Macedonia to attend and her policy recommendation entitled “Infrastructure for Development” was published in the…

Pennsylvania Congressman Matt Cartwright Joins Macedonia Caucus

Pennsylvania Congressman Matt Cartwright Joins Macedonia Caucus

The United Macedonian Diaspora (UMD) is pleased to announce that Congressman Matt Cartwright (Democrat-17th Congressional District of Pennsylvania) has joined the bi-partisan Congressional Caucus on Macedonia and Macedonian-Americans (Macedonia Caucus) bringing the number to 26 members. “With Pennsylvania’s historic Macedonian community, Congressman Cartwright’s support holds great meaning for us. As the voice of Macedonian-Americans in Washington, D.C., we, at UMD,…

UMD Welcomes Summer 2018 Class of Interns

UMD Welcomes Summer 2018 Class of Interns

We are pleased to introduce UMD’s four new Summer 2018 International Policy and Diplomacy Fellows – Thomas Chalothron, Darjan Karanfilovski, Brianna Palmer, and Olivia Peterson – who started today at the UMD office in Washington, D.C., and will intern through mid-August. Thomas Chalothron is from Brooklyn. New York. He attends the University of Massachusetts Amherst, where he studies International Affairs,…

UMD Calls on UN Secretary General to End Injustice Macedonia Faces

UMD Calls on UN Secretary General to End Injustice Macedonia Faces

The United Macedonian Diaspora (UMD) sent a letter to the Secretary-General of the United Nations António Guterres calling upon him to use his authority and urge the UN to implement the right of self-determination, grant Macedonia equal membership in the UN under its rightful name, and end the injustice that it has faced for the past twenty-five years. The contents…

Во Писмо до Генералниот Секретар на ООН, ОМД Бара Правда за Македонија

Во Писмо до Генералниот Секретар на ООН, ОМД Бара Правда за Македонија

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД), со седиште во Вашингтон, испрати писмо до Генералниот Секретар на Обединетите Нации, Антонио Гутерес, со барање да го искористи својот авторитет и да ја повика меѓународната организација кон спроведување на правото на само-определување, со што би и се доделило рамноправно членство на Македонија во ООН под нејзиното уставно име, и воедно ставило крај на неправдата со…

Република Македонија Ерга Омнес

Република Македонија Ерга Омнес

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД), во контекст на новонастаната загрижувачка ситуација во татковината предизвикана од крајно несериозното, не-државничко и деградирачко делување на претставниците на двете најголеми политички партии на Македонците во Република Македонија, по повод исходот од средбите во Њу Јорк и Брисел, и продолжување на преговорите на името, го изјавува следново Соопштение за јавност Со последниот предлог за промена на…

EU Council Makes Changes to Website After Macedonians Mobilize

Last Thursday, UMD, joined by Macedonians living in the European Union, and our friends in the European Parliament, wrote to the EU Council with a strong reaction over the use of “Language of the former” to describe the Macedonian language on their website for the Sofia Declaration. The official language of the Republic of Macedonia- officially recognized at the United…

UMD Attends POINT Conference in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

UMD Attends POINT Conference in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

UMD Macedonia Director Veronika Tomova joined over 200 participants to discuss accountability, transparency, technology and activism at the POINT Conference on Political Accountability and New Technologies in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, on May 17-19, 2018. As a platform for exchange of opinions and good practices, an incubator for new ideas, projects and strategies, as well as a place where potentially…

ОМД: “Четвртиот Илинден” ќе биде денот кога Македонија ќе се повлече од т. н. преговори за името

ОМД: “Четвртиот Илинден” ќе биде денот кога Македонија ќе се повлече од т. н. преговори за името

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) категорично го отфрла обидот на Зоран Заев да се промени Уставот и да се наметне “ново име” врз Македонија и македонскиот народ. Четвртиот Илинден ќе се случи кога вистински државник ќе се роди во Македонија и ќе ја повлече земјата од смешните „преговори“ за македонското име и идентитет под покровителство на Обединетите Нации. “Ние имаме име…

UMD: “Fourth Ilinden” Will Be the Day Macedonia Withdraws from the So-called UN Name Negotiations

UMD: “Fourth Ilinden” Will Be the Day Macedonia Withdraws from the So-called UN Name Negotiations

The United Macedonian Diaspora (UMD) categorically rejects Zoran Zaev’s attempts to change Macedonia’s Constitution and impose a “new name” on Macedonia and the Macedonian people. The “fourth Ilinden” will take place when a true statesman is born in Macedonia who will withdraw the country from the ridiculous United Nations-led “negotiations” over Macedonia’s name and identity. “We currently have a name…