Culture

UMD Joins MHRMI #OurNameisMacedonia Campaign

UMD Joins MHRMI #OurNameisMacedonia Campaign

The United Macedonian Diaspora (UMD), based in Washington, D.C., is pleased to announce its unequivocal support for the #OurNameisMacedonia Campaign, spearheaded by Macedonian Human Rights Movement International (MHRMI), based in Toronto, Canada. At the same time, UMD would like to thank MHRMI for supporting the #WeAreMacedonia Campaign. UMD, who recently spearheaded the #WeAreMacedonia global grassroots protest movement in front of…

Public Appeal to the Global Macedonian Diaspora

Public Appeal to the Global Macedonian Diaspora

Macedonians, We invite you to join us in attending peaceful protests organized by the Global Movement #WeAreMacedonia for the sake of 1. The commitment of each of us to defend and cherish our centuries-old name, identity, language, and unique culture 2. The responsibility of each and everyone of us to help, but to also encourage our compatriots in Macedonia to…

Повик до Македонската Дијаспора

Повик до Македонската Дијаспора

Македонци, Ве повикуваме да се вклучите и присуствувате на мирните протести што ги организира движењето #НиеСмеМакедонија заради 1. Одоворност на секој од нас да го брани и негува вековното име, идентитет, јазик и култура 2. Одговорност на секој од нас да им помогне и ги поттикне нашите сонародници во Македонија заедно со нас во дијаспората, да не се плашиме и…

Започна Движењето “Ние Сме Македонија” со Протест во Вашингтон

Започна Движењето “Ние Сме Македонија” со Протест во Вашингтон

Денес, 14 Јануари 2018 година, започна движењето “Ние сме Македонија” организирано од повеќе Македонски организации од дијаспората. Македонски граѓани од Вашингтон, Мериленд, Вирџинија и Њу Џерси, одржаа едночасовен мирен протест пред Амбасадата на Република Македонија во Вашингтон. Протестот започна со интонирање на Македонската химна, по што со пароли и слогани Македонците ја искажаа својата загриженост за политичките настани во матичната…

European Court Again Rules Against Bulgaria for Violating Rights of its Macedonian Citizens

European Court Again Rules Against Bulgaria for Violating Rights of its Macedonian Citizens

Once again, the European Court of Human Rights ruled against Sofia, underscoring Bulgaria’s blatant disregard for the European Convention on Human Rights only a few days after it took over the EU’s rotating presidency. The three cases (United Macedonian Organization Ilinden and Others v. Bulgaria (no.3) (no. 29496/16), Yordan Ivanov and Others v. Bulgaria (no. 70502/13), and Kiril Ivanov v.…

ОМД: Македонската владејачка коалиција и Собранието го прекршија Уставот

ОМД: Македонската владејачка коалиција и Собранието го прекршија Уставот

Обединетата Mакедонска Дијаспора (ОМД) остро ги осудува шеесет и деветте членови на Собранието на Република Македонија за денешнoтo усвојување на законот за јазици кој ќе го кодифицира албанскиот јазик како официјален јазик на целата територија на Република Македонија. ОМД и глобалната македонска заедница надвор од Македонија нема да го толерираат редефинирањето на македонскиот национален идентитет. Историјата ќе им суди на…

UMD: Macedonia’s Ruling Coalition and Parliament Violated the Constitution Today

UMD: Macedonia’s Ruling Coalition and Parliament Violated the Constitution Today

The United Macedonian Diaspora (UMD) strongly condemns the sixty-nine members of Macedonia’s parliament for today’s passage of a language law, which will codify Albanian as an official language throughout the Republic of Macedonia. UMD, and the global Macedonian community outside of Macedonia, will not tolerate redefining of Macedonia’s national identity. History will judge those who voted this law into place.…

UMD Honors Macedonia and Vermont Generals

UMD Honors Macedonia and Vermont Generals

On December 11, 2017, the Embassy of the Republic of Macedonia in Washington, D.C., the Defense Attaché, Colonel Metodi Hadji-Janev, and the United Macedonian Diaspora (UMD) hosted an Awards Ceremony at the Embassy attended by over forty guests from the diplomatic community, the different branches of Macedonian and U.S. military, and the Macedonian-American community. The UMD Macedonia Public Service Award…

ОМД бара национален консензус за заштитa на името без референдум

ОМД бара национален консензус за заштитa на името без референдум

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) е загрижена по повод изјавата на министерот за надворешни работи, Никола Димитров, кој по вчерашната средба со универзитетскиот професор од Грац, Флоријан Бибер, го изјави следното: “Прашањето има таква природа што не може да се реши одржливо, ако не се прашаат граѓаните. Тие мора да се прашаат во интерес на одржливо решение. Затоа, ако немаат консензус…

ОМД jа поздрави посетата на Пустец на Заев и Рама

ОМД jа поздрави посетата на Пустец на Заев и Рама

Обединетата македонска дијаспора (ОМД), како најголема организација за Македонците во светот, ја поздрави посетата на премиерите на Македонија и Албанија, Зоран Заев и Еди Рама, изминатиот викенд во Пустец – главниот град на македонското малцинство во Албанија. ОМД побара слични посети на премиерот Заев во Бугарија, Грција, и Косово заедно со неговите колеги Борисов, Ципрас, и Харадинај. Викендов, по меѓувладината…

U.S. Ambassador to NATO Hutchison: I Do Support Macedonia

U.S. Ambassador to NATO Hutchison: I Do Support Macedonia

On October 12, 2017, at the Washington Post, UMD President Metodija A. Koloski, via a Twitter-submitted question, asked the new U.S. Ambassador to NATO, Ambassador Kay Bailey Hutchison if she would be an advocate on Macedonia becoming NATO’s 30th member. Here was her response: Ignatius: I know there’s a mission that’s heading out to Turkey next week from the State…

Eleven Macedonian Scholars Write to President Trump

Eleven Macedonian Scholars Write to President Trump

UMD’s positions on Macedonia’s right to its name can be found by clicking HERE. Date: 11 December 2017 Attn: His Excellency Donald Trump President of the United States The White House 1600 Pennsylvania Avenue NW Washington, DC 20500 Your Excellency, We call on you as Macedonians and scholars, as people who are concerned for their home country, the Republic of…