Култура

10та Македонска Маскарада за Василица Хит за Вашингтонците

10та Македонска Маскарада за Василица Хит за Вашингтонците

Овогодишната Маскарада за Стара Нова Година – Василица организирана од Обинетата Македонска Дијаспора (ОМД) во Амбасадата на Македонија во Вашингтон се одржа во Сабота, 17 јануари, 2015 со одличен успех. Повеќе од 270 Македонци и пријатели на Македонија го посетија овој 10ти собир, секогаш одржан преку викендов пред денот на Мартин Лутер Кинг., поврзувајќи две Македонски традиции, Православната Нова Година…

Вечер на македонска поезија оддржана во Вашингтон

На 7 октомври 2013, во седиштето на Обединетата македонска дијаспора (ОМД) во Вашингтон се оддржа вечер на македонска поезија на која присуствуваа Наташа Герет и Нола Герет. Вечерта ја отвори претседателот на ОМД, Методија А. Колоски кој ја информираше публиката за четвртата Глобална конференција на ОМД оддржана во Македонија ова лето. “Воодушевен сум што имавме прилика да слушнеме повеќе за…

Честитка од ОМД за 35-годишнината на македонската библиотека во Сиднеј

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) со задоволство им ја честита 35-годишнината од основањето на македонското литературно друштво и библиотека „Григор Прличев“.  Библиотеката е основана на 31 март 1978 година во Сиднеј и е  именувана по познатиот македонски автор Григор Прличев.  Понатаму, основачите на библиотеката се членовите на австралиско-македонската заедница во Сиднеј, а целта на друштвото е да се изучува, зачува и…

Списанието ОМД Глас издание Зима 2012 Излезе!

Списанието ОМД Глас издание Зима 2012 Излезе!

Почитувани македонци,  Со задоволство Ви го презентирам новиот број на списнието ОМД Глас.  Кликнете ТУКА да го даундлодирате својот безплатен примерок. На Вас и Вашите семејства, Ви посакувам многу здравје и среќа во новата 2013 година! Со почит, Марк Бранов ОМД Портпарол Уредник, ОМД Глас Списание [email protected]   Please follow and like us: