content-mk

Глобални Претставници

Глобални Претставници

Вера Арсова – UMD New York City Regional Representative – Вера Арсова е родена во Штип (Македонија). По завршувањето на средното училиште, таа се преселила во Скопје како студент на  универзитетот Св.Кирил и Методиј, на отсекот по компјутерски науки. Покрај редовните студии на универзитетот, Арсова на 17 години станала најмладиот член на македонската женска кошаркарска репрезнтација на Република Македонија.  Како…

ОМД САД

Првиот Македонец којшто пристигнал на брегот на Америка бил Драган од Охрид заедно со Кристофер Колумбо во 1492-та година. Приливот на Македонци во Соединетите Американски Држави започнув преку островот Елис уште од 1880-тите, како последица на ситуацијата во Отоманската Империја и балканските војни. Денеска, САД е дом на околу половина милион американски Македонци, кои се најприсутни во Мичиган, Охајо, Илиноис,…

ОМД Европа

Имајќи превид дека нашата  татковина Македонија е сместена на крстосница меѓу Европа, Азија и Африка, присуството во Европа е едно од највисоките приоритети за ОМД. Низ вековите, Македонците емигрирале во европските држави барајќи подобри можности, образование или да избегнат војни. Денеска Европа (не вклучувајќи ја географска Македонија) е дом на околу 550 до 600 илјади Македонци. ОМД има свои претставници…

ОМД Канада

Основан во 2008-та година, огранокот на Обединетата Македонска Дијаспора во Канада е регистриранкако канадска невладина организација за интересите и потребите на канадско-македонската заедница. Проценките се дека околу 250 илјади Македонци живеат во Канада. ОМД (Канада) има канцеларија во Торонто и операции во Отава. Целите на ОМД (Канада) се следниве: Ширење на единството меѓу Македонците. Едуцирање на јавноста за правилно одржување…

Австралиско-македонска група на пријатели

Австралиско-македонска група на пријатели

The role of the Australia Macedonia Parliamentary Friendship Group (AMPFG) is to promote closer, better quality and more meaningful relations with the Republic of Macedonia and its diaspora in Australia through innovative and high impact policies, programs, projects and events that deliver better social, economic and environmental outcomes for all key stakeholders. Below is a list of members and friends…

Конгресна група на Пријатели на Македонија

Конгресна група на Пријатели на Македонија

Congressional Caucus on Macedonia and Macedonian-Americans 114th Congress   The Congressional Caucus on Macedonia and Macedonian-Americans (Macedonia Caucus) is a bi-cameral and bi-partisan group of members of Congress dedicated to maintaining and strengthening a positive and mutually beneficial relationship between the United States and Macedonia. Is your representative a member of the Macedonia Caucus? If not, click HERE to send…

ОМД Награди

Добитници на награди доделени од Обединетата Македонска Дијаспора: Добитници на ОМД Награда ‘Гоце Делчев’ Јанез Јанша, Премиер на Република Словенија (2012)Стивен Харпер, Премиер на Канада (2010)Виткор Орбан, Премиер на Унгарија (2012) Добитници на ОМД Награда за животно дело Џорџ Атанасоски (2011)Џон Битоф (2010)Киро Глигоров, прв Претседател на независна Република Македонија (2011)Џејмс Саундерс (2012)  Добитници на ОМД Награда за меѓународен мир…